Kapcsolatfelvétel az ECOfield TECH ügyfélszolgálattal

Webáruház megvásárlása

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A webáruház megvásárlására a vonatkozó szerzői jogok betartásával és az idevonatkozó licenszelési tudnivalók ismeretében van Önnek lehetősége. A szerzői jogok értelmében a webáruház megvásárlásával örökös használati jogot vásárol, nem pedig tulajdonjogot. A tulajdonjog továbbra is nálunk marad.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján a szerzői jogi védelme az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat, úgynevezett műveket illeti elsősorban, de védelmet biztosít olyan műtípusok esetében is, mint a szoftverek alkotása, illetve az adatbázisok fejlesztése.

A szoftver forráskódja, ezenfelül programkódja- és a hozzá kapcsolódó dokumentációk programozói szellemi alkotásnak minősülnek. Ezen az alkotások szerzői jogával a szoftver alkotója rendelkezhet.

A szoftver megalkotásának pillanatától szerzői jogvédelem alatt áll. A szerzői jogról lemondani nem lehet, az nem eladható, illetve másra át nem ruházható. A szerzői jogvédelmi törvény (1999.évi LXXVI. [76] tv.) alapján a szoftvert a szerzői jogvédelmi ideje alatt csak díjfizetés ellenében szabad felhasználni.

A szoftveralkotások felhasználására licenszek vásárlásával szerezhet Ön jogot. A licensz megvásárlásával a szoftver alkotója feljogosítja Önt a termék használatára, a vevő pedig ezzel (illetve számlával, szerződéssel) igazolja annak valós származását. Tehát Ön a licensszel nem a szoftver (másolásra és továbbadásra feljogosító) tulajdonjogát, hanem csak a használati jogát kapja meg.

A demo programok, illetve azok bármilyen tesztelésre szolgáló verziója, alternatívája a kereskedelmi változat működését mutatják be.

Az illegális szoftverhasználat, valamint a szoftver hamisítása, illetve ugyanazon program több gépre telepítése jogosulatlanul, internetről letöltött illegális szoftverek használata szoftverkalózkodásnak számít.

 

A licencszerződés megsértője törvénysértést követ el. Azaz törvényt sért:

 • aki szoftvert, vagy annak dokumentációit, ideértvea programokat, alkalmazásokat, adatokat, kódokat, valamint kézikönyveket szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül lemásolja vagy terjeszti,
 • aki szerzői jog által védett szoftvert egyidejűleg kettő, vagy annál több gépen futtatja, hacsak ezt a szoftver licenc szerződése külön nem engedélyezi számára,
 • az a szervezet, amely tudatosan vagy akaratlanul munkatársait arra ösztönzi, kötelezi, vagy számukra megengedi, hogy illegális szoftvermásolatokat készítsenek, használjanak, vagy terjesszenek,
 • aki az illegális szoftvermásolást tiltó törvényt megsérti azért, mert valaki erre kéri vagy kényszeríti,
 • aki szoftvert kölcsön ad úgy, hogy arról másolatot lehessen készíteni, vagy aki a kölcsönkért szoftvert lemásolja,
 • aki olyan eszközöket készít, importál, vagy birtokol, amelyek lehetővé teszik a szoftver védelmét szolgáló műszaki eszközök eltávolítását, vagy akár ilyen eszközökkel kereskedik.

 

Milyen előnyökkel jár a jogtiszta szoftverhasználat?

 • felhasználói támogatás a program fejlesztőitől, amely jelentheti a program írásos dokumentációját, a program garanciális javítását, illetve cseréjét, továbbá gyakran még telefonon igénybe vehető forródrót szolgáltatást is,
 • a program továbbfejlesztett változatához kedvezményesen lehet hozzájutni, mert lehetőség van programfrissítésre (upgrade felhasználói jog),
 • elkerülhetők a számítógépvírusok okozta kellemetlenségek,
 • a program megvételével a felhasználó elismeri a programba fektetett munka értékét, és ráadásul anyagi lehetőséget biztosít a program fejlesztőinek a szoftver továbbfejlesztésére.

 

Mit tartalmaz általában egy felhasználói szerződés?

 • hány gépre lehet telepíteni a programot?
 • lehet-e másolatot készíteni a programról (többnyire nem, legfeljebb egy biztonsági másolatot).

Egy szoftver licensz általában a szoftver egy gépre történő telepítését engedélyezi. A szoftver több gépen történő felhasználáshoz a gépek, vagy felhasználók számának megfelelő licensz vagy felhasználói szerződés szükséges. A licensz szerződés gyakran engedélyezi egy darab biztonsági másolat készítését arra az esetre, ha az eredeti adathordozó meghibásodna vagy tönkremenne. Minden további másolat készítése jogosulatlan példánynak számít. A szoftvereink esetében bevett gyakorlatunk a szoftvereink átruházása adásvételi szerződéssel, valamint a szoftvereink bérbeadása.

 

Milyen felhasználói licensz jogok léteznek nálunk?

 

Ehhez kapcsolódó részleteket ide kattintva megtekintheti.


© 2023. Minden jog fenntartva. Üzemeltető: ECOfield TECH
Weboldalunk, az ecofield.hu többféle HTTP sütit (cookie-t) és szolgáltatást használ, hogy biztosíthassuk az Ön számára a weboldal teljes funkcionalitását, illetve informatívvá és felhasználóbaráttá tehessük weboldalunkat. Számunkra fontos, hogy Ön könnyen böngészhesse a weboldalunkat és ezért nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos továbbfejlesztésre is. Adatvédelmi irányelveink tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk az Ön adatai védelméről.